05.06.2024 / 14:28 Svijet - Firenca

Italijanski sud proglasio Amandu Knox krivom za klevetu

Italijanski sud proglasio Amandu Knox krivom za klevetu
Foto: X

Italijanski sud proglasio je u srijedu Amerikanku Amandu Knox krivom za klevetu i izrekao joj trogodišnju zatvorsku kaznu u slučaju vezanom za ubistvo njene britanske cimerke 2007. godine.

Kazna neće imati praktičan uticaj jer je pokrivena vremenom koje je Knox provela u zatvoru prije nego što je poništena osuda za ubistvo britanske studentice Meredith Kercher u Peruđi 2015. godine.

Knox, koja je bila u sudnici radi izricanja presude, osuđena je na tri godine jer je pogrešno optužila vlasnika kongoanskog bara Patricka Lumumbu za ubistvo Kercher u ranijem slučaju. Knox je provela četiri godine u zatvoru zbog ubistva Kercher.

- Amanda se osjeća veoma ogorčeno - izjavio je njen advokat Luca Luparia Donati, dodajući da planira uložiti žalbu.

Knox, sada stara 36 godina, ranije je optužila italijansku policiju za prijetnje i nasilje dok je pokušavala da očisti svoje ime u posljednjem neriješenom slučaju protiv nje.

- Policija mi je prijetila s 30 godina zatvora, policajac me je tri puta ošamario rekavši “Zapamti, zapamti” - izjavila je ona na sudu u srijedu, dodajući kako policija želi da ona okrivi Lumumbu.

- Veoma mi je žao što nisam bila dovoljno jaka da izdržim pritisak policije - dodala je ona, govoreći na italijanskom.

Ubod nožem 21-godišnje Kerchera i višestruka suđenja dali su materijal za tabloide s obje strane Atlantika i inspirisali su knjige i filmove.

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2019. da je bilo proceduralnih grešaka tokom ispitivanja Knox, a najviši italijanski sud prošle godine je naredio još jedno suđenje u slučaju klevete.

Lumumba je 2007. godine zadržan dvije sedmice prije nego što je pušten na slobodu.

- Kada je Amanda optužila Patrika, svuda je postao poznat kao “čudovište iz Peruđe" - izjavio je novinarima u srijedu Lumumbin advokat Carlo Pacelli, naglašavajući da osudu treba potvrditi. Lumumba nije bio na sudu.

Rudy Guede, porijeklom iz Obale Slonovače, osuđen je na 16 godina zatvora zbog ubistva Kercher, u presudi u kojoj se navodi da je djelovao s drugim neimenovanim krivcima. Odobreno mu je prijevremeno puštanje na slobodu 2021. godini, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA) 

 

Izdvajamo