9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

05.06.2024 / 12:46 Kultura - Ostaju uspomene

LZN djeluje sve tužnije: Glumačke veličine odlaze jedna za drugom

LZN djeluje sve tužnije: Glumačke veličine odlaze jedna za drugom
Foto: Vijesti.ba
Godine 2007. u BiH se pojavila serija koja je doživjela popularnost kakvu u našoj zemlji nije dostigla niti jedna druga - Lud, zbunjen, normalan.

Prva epizoda ove humoristične serije u režiji Elmira Jukića i scenariste Feđe Isovića emitovana je 2. septembra 2007. godine i od tada počinje njen brzi uspon prvo u BiH, a vrlo brzo i u zemljama regiona.

Serija je okupila izvanrednu ekipu mahom sastavljenu od najvećih lica bh., pa i regionalnog glumišta, sa neponovljivim Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi.

Iako je snimljeno preko 300 epizoda, serija zvanično nikada nije završena. Ipak, njeno snimanje prekinuto sa Nadarevićevom smrću u novembru 2020. godine.

"Ne pada nam na pamet da radimo Lud, zbunjen, normalan bez Mustafe Nadarevića. To nismo nikada razmatrali niti ćemo razmatrati", poručio je tada scenarist Feđa Isović.

Mustafa Nadarević, kojeg ljubitelji ove serije pamte kao Izeta Fazlinovića, samo je jedan od mnogih zvijezda serije koji više nisu s nama. Posebno se to odnosi na originalnu ekipu koja se proslavila igrajući u prvim sezonama serije, koje su bile daleko popularnije, a i bolje od onih koje su kasnije uslijedile.

Prvi glumac iz serije Lud, zbunjen, normalan koji je preminuo bio je Žan Marolt, odnosno Enes Hadžiethemćumurović. Napustio nas je u julu 2009. godine.

Nedugo zatim, tačnije početkom septembra iste godine, u Zagrebu je preminuo Vanja Drach, koji je u seriji LZN igrao simpatičnog doktora Điđimilovića.

Iz originalne postave serije, danas među nama više nisu ni legendarni sarajevski glumac Saša Petrović (Stjepan Mrvica), kao ni čuvena srbijanska glumica Milena Dravić (Spomenka Vihorec), a posljednji koji nas je napustio je Haris Burina, koji je u ovoj seriji igrao Jakova.

Još neka istaknuta glumačka lica iz serije Lud, zbunjen, normalan više nisu tu. Prošle godine preminuo je Mirsad Tuka, koji je u seriji igrao lik inspektora Murge, a 2018. godine nas je napustio Nebojša Glogovac, srbijanski glumac poznat po ulozi agresivnog Grdobe.

Koliko god serija bila smiješna i jedinstvena, gledati njene prve epizode postaje sve tužnije jer mnoga lica koja vidimo, više nisu tu. Tuga je još veća jer je većina njih zaista otišla prerano...


(Vijesti.ba)

Izdvajamo