05.06.2024 / 08:47 Svijet - Američki predsjednik

Biden otputovao u Francusku na obilježavanje 80. godišnjice Dana D

Biden otputovao u Francusku na obilježavanje 80. godišnjice Dana D
Foto: X

Predsjednik Joe Biden otputovao je u Francusku na obilježavanje 80. godišnjice Dana D, u posjetu koja je osmišljena da naglasi njegovu posvećenost američkim saveznicima u Evropi i uporedi svoju viziju demokratije sa svojim političkim protivnikom Donaldom Trumpom.

Biden će provesti pet dana u Francuskoj i prisustvovati proslavi obilježavanja Dana D u Normandiji, gdje su se američki i saveznički vojnici iskrcali i na francusku obalu u napadu koji je pomogao da se porazi nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu, te održati govor o značajnim globalnim temama. Planirana je i zvanična državna posjeta predsjedniku Emanuelu Macronu.

Tokom boravka u Normandiji, Biden će razgovorati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o ratnim naporima da se odvrate ruski osvajači, saopćio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima na letu predsjedničkog aviona Air Force One za Pariz.

Bidenove izjave u Normandiji, kako u četvrtak na svečanoj ceremoniji obilježavanja 80. godišnjice, tako i u petak na čuvenim liticama Pointe du Hoc, usredsredit će se na opasnosti izolacionizma i potrebu da se suprotstavi diktaturama, kaže Sullivan.

Biden će povući vezu od Drugog svjetskog rata preko Hladnog rata i stvaranja NATO saveza do danas, "gdje se ponovo suočavamo s ratom u Evropi, u kome se NATO okupio da brani slobodu i suverenitet."

U onome što bi trebao biti emotivni trenutak, Biden će se sastati sa veteranima koji su učestvovali u invaziji na Dan D.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao je da će Biden i Macron tokom posjete američkog čelnika razgovarati o potencijalnom korištenju oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo