04.06.2024 / 12:25 Svijet - Prevencija je bitna

EU pokreće akciju suzbijanja ovisnosti o društvenim mrežama

EU pokreće akciju suzbijanja ovisnosti o društvenim mrežama
Foto: Unsplash

Europske institucije proteklih su se godinu dana bavile pitanjem ovisnosti o društvenim mrežama, pri čemu su regulatori EU-a prošloga mjeseca otvorili istragu protiv Mete, dok je Europski parlament prošle godine predložio mjere u vezi dizajna platformi koji stvara ovisnost.

Sredinom maja regulatori Europske unije objavili su kako će ispitati potencijalno izazivanje ovisnosti kod djece na društvenim mrežama Mete – Instagramu i Facebooku.

Europska komisija je izvijestila kako Metine platforme možda "iskorištavaju slabosti i neiskustvo maloljetnika", pri čemu može doći do stvaranja ovisnosti i štete mentalnom zdravlju.

Istraga se provodi sukladno Zakonu o digitalnim uslugama koji predviđa posebna pravila za kompanije s više od 45 miliona aktivnih korisnika u EU-u, odnosno za "vrlo velike internetske platforme".

Za 'vrlo velike internetske platforme' predviđena je kazna do 6 posto globalnih prihoda u slučaju nepoštivanja odredbi Zakona o digitalnim uslugama.

Meta je odbacila optužbe, istaknuvši da kompanija već 'deset godina razvija više od 50 alata i politika' za zaštitu maloljetnih korisnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo