04.06.2024 / 11:20 Svijet - Obilne padavine

Dijelovi Rajne u Njemačkoj ostali zatvoreni za prevoz tereta

Dijelovi Rajne u Njemačkoj ostali zatvoreni za prevoz tereta
Foto: Agencije
Dijelovi rijeke Rajne u južnoj Njemačkoj ostali su u utorak zatvoreni za transport tereta nakon što je obilna kiša na jugu zemlje povisila vodostaj, saopćila je navigacijska služba.

Riječni promet Rajnom stao je oko Maxaua i Mannheima u južnoj Njemačkoj, saopćila je njemačka agencija za plovidbu unurašnjim plovnim putevima. Rijeka je bila zatvorena za teretne brodove tokom vikenda nakon što je obilna kiša izazvala velike poplave u južnoj Njemačkoj, zaustavljajući plovidbu prema Švicarskoj.

Visoki vodostaj znači da plovila nemaju dovoljno prostora za plovidbu ispod mostova, a blokada sprečava plovila da plove prema Švicarskoj. Brodski transport na sjevernim dijelovima rijeke radi normalno uprkos porastu vodostaja, uključujući važne tačke Duisburg, Koeln i Karlsruhe.

Centar za upozorenje o visokim vodostajima u južnoj njemačkoj pokrajini Baden-Wuerttemberg saopćio je kako se očekuje da će nivoi vode Rajne opasti u narednim danima, ali se trenutno ne predviđa da će Maxau ponovo deblokirati brodove do petka.

Rajna je važna ruta za transport robe uključujući minerale, žitarice, stočnu hranu, ugalj i naftne proizvode kao što je lož ulje.

Rajna je više puta "patila" od niskog vodostaja zbog neuobičajeno sušnih ljeta posljednjih godina, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo