03.06.2024 / 20:07 BiH - Sramne opstrukcije

Državljani Slovenije, Poljske i Rumunije neće glasati u BiH za EU izbore

Državljani Slovenije, Poljske i Rumunije neće glasati u BiH za EU izbore
Foto: FENA
Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasovanja nije postiglo potrebni konsenzus za organiziranje glasovanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunije koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, povodom izbora za Evropski parlament iz ovih država, te povodom izbora u Rumuniji za tijela lokalne javne uprave u 2024. godini.

Nakon što u prvom krugu glasovanja, na 50. sjednici Vijeća ministara BiH 28.5.2024. godine, zahtjevi za davanje suglasnost za glasovanje nisu dobili potrebnu većinu, obavljene su potrebne konzultacije, te na današnjoj 30. vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, u drugom krugu glasovanja, nije postignut konsenzus za prihvaćanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organiziranje glasovanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

Podsjetimo, protiv su srpski kadrovi - zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić, te zamjenici ministra odbrane Aleksandar Goganović i ministra komunikacija i prometa Ognjen Janjić.

Srpski kadrovi u Vijeću ministari nisu zvanično obrazložili zašto su protiv zaključaka kojima se daje saglasnost za organizovanje glasanja u ambasadama Slovenije, Poljske i Rumunije, a što je planirano 09. juna ove godine.

Prema nezvaničnim informacijama, Košarac, Amidžić i ostatak ekipe su se na ovaj korak odlučili zbog činjenice da su Slovenije, Poljska i Rumunija glasale za usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo