01.06.2024 / 14:07 Svijet - U Elizejskoj palači

Macron primio Juliju Navaljnaju: Prisjetio se Alekseja i izrazio saučešće

Macron primio Juliju Navaljnaju: Prisjetio se Alekseja i izrazio saučešće
Foto: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u petak u Elizejskoj palači rusku opozicionu liderku u egzilu Juliju Navaljnaju i još jednom osudio „bezrazložnu smrt“ njezina supruga Alekseja, objavila je u subotu Elizejska palača.

Francuski predsjednik je „ponovo izrazio sućut Juliji Navaljnoj nakon bezrazložne smrti Alekseja Navaljnog dok se nalazio u zatvoru u Rusiji."

Macron se „prisjetio Alekseja Navaljnog i njegove hrabrosti u borbi protiv korupcije i u korist slobode izražavanja”, navodi Elizejska palača u saopćenju. Emmanuel Macron „također je potvrdio podršku Francuske svim braniteljima ljudskih prava“.

“Jučer (petak) sam s Emmanuelom Macronom razgovarala o tome kako Francuska može pomoći civilnom društvu u Rusiji i šire u borbi protiv Putina i njegove diktature”, objavila je Julija Navaljnaja u saopćenju.

“Zahvalna sam što razumije da ima mnogo ljudi u Rusiji koji su protiv rata” u Ukrajini “i kojima je potrebna pomoć i podrška”, dodala je.

Njezin suprug Aleksej Navaljni, glavni protivnik Vladimira Putina, 16. februara 2024. preminuo je u zatvoru na Arktiku u nejasnim okolnostima.

Julija Navaljnaja, njezini pristaše kao i strani zvaničnici optužili su ruskog predsjednika da je ubio aktivista koji je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog “ekstremizma”. Kremlj je odbacio te optužbe.

(Vijesit.ba/HINA)

Izdvajamo