01.06.2024 / 12:34 Svijet - Ankara

Fidan: Palestini su sada najviše potrebni 'suverena prava i teritorije'

Fidan: Palestini su sada najviše potrebni 'suverena prava i teritorije'
Foto: X

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan vjeruje da su Palestini u ovom trenutku potrebnija "suverena prava i teritorije" nego što joj je potrebna ekonomska pomoć, izjavio je on novinarima u Pragu, gdje je održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a.

- Ranije smo u Španiji i Briselu razgovarali o tome kako ojačati Palestinu, kako je podržati. Mnogo je pitanja finansijske naravi. Mi smo, međutim, predložili da pomognemo palestinskoj državi da se učvrsti, da samostalno prikuplja poreze, carine, umjesto da šaljemo pomoć. Ako pustite Palestinu da djeluje kao punopravna država, međunarodna zajednica više neće morati tako intenzivno da joj pomaže. Radite na tome, bez toga će uvijek biti rata u ovakvim regijama - kazao je Fidan, prenosi pres-služba turskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministar je istakao da je na sastanku u Pragu razgovarano o palestinskom pitanju.

- Sve više zemalja podržava nezavisnost Palestine. I ta podrška se mora intenzivirati. Činjenica da postoje evropske zemlje koje su tražile takvu podršku, jača našu poziciju i naš rad u interesu palestinske stvari. Za nas je veoma važno da su Španija, Irska, Norveška, a sada i Slovačka, zatražile svoje priznanje države Palestine - kazao je Fidan, prenosi TASS.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo