01.06.2024 / 08:04 Svijet - Tri godine bila u bjekstvu

Uhapšena Pakistanka koja je ubila kćerku jer je odbila dogovoreni brak

Uhapšena Pakistanka koja je ubila kćerku jer je odbila dogovoreni brak
Foto: X
Nakon tri godine bjekstva u Pakistanu je uhapšena Shaheen Abbas, koja je sa svojim mužem Shabbarom ubila kćerku jer je odbila dogovoreni brak.

Stravičan slučaj se 2021. godine desio u Italiji, a tamošnji sud ju je u decembru prošle godine u odsustvu osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Njih dvoje su potom pobjegli iz Italije, a Abbas je u augustu prošle godine pronađen i izručen iz Pakistana u Italiju. Međutim, 51-godišnja Shaheen je do ove sedmice bila u bjekstvu.

Interpol i pakistanska policija su je pratili do sela na granici s Kašmirom. Shaheen je jučer izvedena pred sud u Islamabadu u cilju izručenja Italiji.

Ubistvo tinejdžerke je šokiralo Italiju, a nakon toga je Unija islamskih zajednica u Italiji izdala fetvu, vjersku naredbu kojom se odbijaju prisilni brakovi.

Tinejdžerka je s porodicom 2016. migrirala iz Pakistana u Italiju. Porodica je 2020. željela da Samane Abbas otputuje u Pakistan na dogovoreni brak, što je ona odbila.

Zatim je nekoliko mjeseci živjela pod zaštitom socijalnih službi, da bi se kasnije vratila u porodičnu kuću. Po povratku u porodičnu kuću, gubio joj se trag. Njeno tijelo je pronađeno u novembru 2021. u blizini seoske kuće, nedaleko od mjesta gdje je porodica živjela. Njen ujak je otkrio gdje je ukopana.

Obdukcijom je utvrđeno da joj je slomljena vratna kost, tj. da je smrt bila posljedica davljenja, prenosi BBC.

Nesretna djevojka po imenu Saman Abbas je ubijena kada je imala 18 godina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo