01.06.2024 / 08:02 Svijet - Glavni sekretar UN

Guterres podržao Bidenov plan za mir u Gazi

Guterres podržao Bidenov plan za mir u Gazi
Foto: X

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres podržao je novi prijedlog za zaustavljanje rata u Gazi koji je sinoć predstavio američki predsjednik Joe Biden, a Hamas zatim signalizirao da ga odobrava.

Biden je iznio plan koji predlaže prekid vatre u trajanju od šest sedmica, pregovore o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava i obnovu Gaze. Palestinska skupina Hamas kasnije je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga.

„Glavni sekretar mjesecima poziva na primirje, potpun i nesmetan humanitarni pristup te trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih taoca zarobljenih u Gazi”, rekao je Guterresov glasnogovornik Stephane Dujjaric. „

"Glavni sekretar se snažno nada da će to dovesti do dogovora strana kako bi se postigao trajan mir”, dodao je.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je pozdravila novi prijedlog.

„Izraelski prijedlog koji je Biden danas ponovio i potvrdio daje tračak nade i otvara put iz rata”, saopćila je i naglasila da je „sada na Hamasu da dokaže svoju predanost prekidu sukoba”.

„Svaki novi dan s taocima u rukama Hamasovih terorista je dan previše. Svaki novi dan kad palestinski civili umiru u Gazi je dan previše”, napisala je na platformi X.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo