30.05.2024 / 14:02 BiH - 31. maja

Sutra Međunarodna konferencija o temi 'Ratni zločini u Prijedoru i okolini - poruke za budućnost'

Sutra Međunarodna konferencija o temi 'Ratni zločini u Prijedoru i okolini - poruke za budućnost'
Foto: Vijesti.ba

Međunarodna konferencija na temu „Ratni zločini u Prijedoru i okolini – poruke za budućnost“ će se održati sutra (petak) 31. maja 2024. godine u Vijećnici u 17 sati.

Organizatori konferencije su Grad Sarajevo - Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Udruženje „Pravnik“ i Memorijalni centar Sarajevo, uz svesrdnu podršku i partnerstvo Evropske Unije u BiH, UNDP BiH, OSCE misije u BiH, Fondacije Konrad Adenauer-program vladavine prava u Jugoistočnoj Evropi, JP Sarajevo, Udruženja „Bosna“ (Holandija), JU „MESS“, Udruženja logoraša Kozarac, kao i uz podršku Informativnog programa Mehanizma za pogođene zajednice (poseban odjel Rezidualnog Mehanizma - bivšeg Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju).

Grad Sarajevo je u martu prošle godine donio Odluku o Danu sjećanja na zločine protiv čovječnosti u Prijedoru i okolini i utvrdio 31. maj kao Dan sjećanja na žrtve u Prijedoru i okolini.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja je odavanje počasti žrtvama i preživjelima zločina u Prijedoru koji su uključivali masovna pogubljenja, silovanja, otvaranje logora i druga teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Poštujući mandat Informativnog centra Sarajevo koji djeluje u sklopu Grada Sarajeva, Međunarodna konferencija je osmišljena da promovira dostignuća Tribunala na utvrđivanju činjenica u vezi sa zločinima počinjenim u Prijedoru i okolini i osiguravanju pravde za žrtve.

Paneli će okupiti bivše i sadašnje tužioce, međunarodne novinare, pravne stručnjake i svjedoke ratnih zločina u Prijedoru koji će raspravljati o sudski utvrđenim činjenicama kroz presude MKSJ, kao i djecu koja će poslati poruku mira, simbolično na dan sjećanja na žrtve Prijedora i okoline.

Neka od imena na panelima su:
Dr. Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, Graciela Gatti Santana, predsjednica Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz Haga, Denis Podžić, rukovodilac Pravnog Odjela I i II Suda BiH, Adnan Kadribašić iz Udruženja “Pravnik”, doc.dr. Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Mehmed Pargan, savjetnik Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Alan Tieger, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Mersudin Pružan, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Ivan Jovanović, voditelj Regionalnog programa UNDP-a, stručnjak za tranzicionu pravdu, Saša Bojanić, pravni savjetnik u Odjeljenju za vladavinu prava OSCE Misije u BiH, Rada Pejić-Sremac, koordinatorica Programa za informisanje zajednica pogođenih sukobom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Roy Gutman, novinar vanjskih poslova u Washingtonu i inostranstvu, ratni dopisnik iz Bosne i Hercegovine Maggie O’Kane, novinarka, producentica dokumentarnih filmova, ratna dopisnica za rat u BiH Fabrice Dekoninck, dokumentarni ratni fotograf Fikret Alić, bivši logoraš logora “Keraterm” i “Trnopolje”, dr. Mahir Muharemović, naučni saradnik Programa vladavine prava za Jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer i učenici Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Sarajeva.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo