29.05.2024 / 14:51 BiH - Udruženje BH Novinari

U Tuzli održana diskusija o formiranju Fonda za odbranu novinara

U Tuzli održana diskusija o formiranju Fonda za odbranu novinara
Foto: Vijesti.ba
U Tuzli je danas održana prva od serije diskusija o temi uspostave i funkcionisanja Fonda za odbranu novinara i novinarki u Bosni i Hercegovini (JDF).

Cilj organizovanja diskusije je razmatranje Strategije uspostavljanja JDF kao samoodrživog mehanizma za pružanje pravne i profesionalne pomoći novinarima i medijima u Bosni Hercegovini kao dijela aktivnosti Udruženja BH Novinari.



„Fond za odbranu novinara će biti mehanizam ili zasebno tijelo koje će dugoročno pružati pravnu, psihološku i sve druge vrste pomoći novinarima. Fond će imati stabilan sistem finansiranja i upravljanja. Mi želimo da Fond osigura dostupnost usluga svim novinarima u BiH“, kazala je Borka Rudić iz Udruženja BH Novinari. Da je fond potreban, pokazuju podaci da je 12 novinara na sudovima u BiH, a koji su tuženi zbog klevete.

„Osim tih 12, mi imamo još dvadesetak slučajeva gdje sarađujemo sa različitim institucijama od policije, tužilaštva do sudova u različitim krivičnim djelima zaštite novinara, disciplinskim postupcima unutar medijskih kuća. Potreba postoji i ona je svake godine sve veća i veća. Godišnje oko 200 novinara aplicira za različite vidove pomoći. Ne samo za odbranu pred sudovima nego i druge vidove poput pravnih savjeta“, istakla je Rudić.

Iz Udruženja BH Novinari će za ovaj fond tražiti i podršku države, a trebao bi zaživjeti na jesen ove godine. Strategija JDF uključuje još niz vrijednosti i odredaba koje će, po prvi put u BiH, osigurati medijima i novinarima da imaju strateški mehanizam i resurs održivosti Free Media Help.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo