28.05.2024 / 10:55 BiH - Predsjednik SDA

Bakir Izetbegović stigao na saslušanje u SIPA-u

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović stigao je u zgradu SIPA-e, u Istočnom Sarajevu, nakon što je Tužilaštvo BiH izdalo naredbu o saslušanju.

Izetbegović je došao u pratnji savjetnika i advokatice Senke Nožice.


Podsjetimo, jučer su u SIPA-i saslušani Emir Suljagić i Reuf Bajrović.


Navodno su pozivi za saslušanje stigli su zbog sumnji u raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, a prijavu protiv njih je 2022. godine podnio Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS).

Nakon saslušanja u SIPA-i, Bajrović je poručio "dobro došli u Sjevernu Koreju”.

“Svi građani BiH trebaju da znaju, da se mene tereti, nemojte molim vas sad da se smijete, što sam tvitao. Citiram 'Azra Zornić je moj lični heroj'. To je osnov zbog čega sam saslušan. Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Rusija... Samo izaberite. Apsolutno sramotno. Sve podsjeća na 80-te, dakle uvodi se verbalni delikt. Klasična zloupotreba državnog aparata za progon neistomišljenika, ovo je apsolutna sramota", izjavio je Bajrović nakon saslušanja.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić rekao je da je “nečuveno što je podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu i genocid u Bosni". Smatra da je jasno kako Tužilaštvo pokušava da ušutka "one od nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo