27.05.2024 / 14:40 BiH - Lider HDZ-a

Čović: Uvjeren sam da će Vukoja biti imenovan

Čović: Uvjeren sam da će Vukoja biti imenovan
Foto: Arhiva / PIXSELL
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas se obratio novinarima, nakon sjednice stranačkog predsjedništva u Mostaru.

On je istakao važnost imenovanja novog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao ključnog prioriteta. Čović je naglasio kako je proces imenovanja u završnoj fazi te da očekuje rješenje, ne samo za sudiju, nego i ostala imenovanja.

"Ne sumnjam da će to sutra završiti bez obzira na apelacije i privremene mjere. Očekujemo da će imenovanje novog suca Ustavnog suda BiH biti dovršeno u najkraćem mogućem roku. To je pitanje od iznimne važnosti za pravnu sigurnost i funkcioniranje pravne države. Proces je u završnoj fazi i vjerujemo da će biti uspješno okončan na zadovoljstvo svih naroda i građana BiH," izjavio je Čović.

Govoreći o koaliciji na državnoj razini, Čović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom te istaknuo da HDZ BiH ostaje predan radu na zajedničkim ciljevima unutar koalicije.

"Naša je obveza raditi na jačanju institucija i osiguravanju ravnopravnosti svih naroda u BiH. Koalicija na državnoj razini funkcionira uspješno, unatoč izazovima s kojima se susrećemo," kazao je Čović.

Čović je odgovorio i na pitanje o ulogama Hrvatske i Srbije u Bosni i Hercegovini nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Povijesne činjenice su jasne, a svaki pokušaj izjednačavanja Hrvatske s ulogom Srbije u događajima u BiH je neprihvatljiv i manipulativan," rekao je Čović.

"Takvi pokušaji nisu samo neutemeljeni, već i štetni za odnose među narodima u BiH. Hrvatska je uvijek bila i ostala prijatelj Bosne i Hercegovine, pružajući podršku njezinoj stabilnosti i euroatlantskom putu. Svaka usporedba s ulogom Srbije u događajima iz prošlosti je krajnje neodgovorna i zlonamjerna," izjavio je Čović.
 
Najavio je i dolazak evropskog komesara za susjedstvo i proširenje EU Olivera Varhelyija u našu zemlju naredni ponedjeljak uz druge evropske zvaničnike.
 
Čovića su novinari pitali i o saopćenju Američke ambasade u BiH o HDZ-ovom prijedlogu da se izmijeni Zakon o finansiranju institucija BiH, odnosni isplati plate crnolistašima u gotovinu.

"Danas baš niti jedne riječi, nije bilo riječi o toj temi niti se bavimo tom problematikom uopće. Bila je inicijativa u Zastupničkom domu određenog broja zastupnika na tu temu kako reagirati primarno, kako nekom možete uskratiti osnovno ljudsko pravo, pravo na rad ili nakon rada ima nadomjestak za taj rad kako je definisao zakon u BiH", naveo je Čović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo