22.05.2024 / 15:48 Svijet - Stupile na snagu

Kina uvodi sankcije američkim proizvođačima oružja

Kina uvodi sankcije američkim proizvođačima oružja
Foto: Unsplash

Kina je uvela sankcije grupi američkih firmi povezanih sa vojnom industrijom i njihovim višim dužnosnicima, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova, navodeći među razlozima američko naoružavanje Tajvana i sankcije kineskim frimama.

Grupa američkih firmi uključuje ogranke Lockheed Martina, Raytheona i General Dynamicsa, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Mjere uključuju zamrzavanje imovine u Kini i zabranu ulaska njihovim višim dužnosnicima, a stupile su na snagu u srijedu, dodaje se u saopćenju ministarstva.

Kineski potez nadovezuje se na američko "neselektivno uvođenje nezakonitih jednostranih sankcija brojnim kineskim firmama na temelju takozvanih čimbenika povezanih sa Rusijom", navodi se.

Kina je objavila da su Sjedinjene Američke Države "ignoririsale njezinu objektivnu i nepristranu poziciju u ukrajinskoj krizi" i da su se umjesto toga "upustile u jednostrano maltretiranje i ekonomsku prisilu".

Ministarstvo dodaje da je SAD također nastavio prodavati oružje Tajvanu, što "ozbiljno krši" načelo jedne Kine i zajednička saopćenja dviju zemalja te "ozbiljno potkopava" suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo