22.05.2024 / 11:07 Svijet - Maximilian Krah

Vođa AfD-a povlači se iz politike nakon kontroverznih izjava o SS-u

Vođa AfD-a povlači se iz politike nakon kontroverznih izjava o SS-u
Foto: FAZ

Vodeći kandidat Alternative za Njemačku, Maximilian Krah, na izborima za Evropski parlament sljedećeg mjeseca napustio je glavni odbor stranke krajnje desnice nakon niza skandala i rekao da više neće učestvovati ni u kakvim predizbornim događajima.

U posljednjem pogrešnom koraku, Maximilian Krah je prošle sedmice citirao italijanski list la Repubblica da nisu svi članovi nacističke SS paravojne organizacije bili kriminalci. Komentari su naveli stranku francuske krajnje desničarske političarke Marine Le Pen da raskine veze s AfD-om, prenosi Bloomberg.

Krah je već bio pod pritiskom nakon što je prošlog mjeseca uhapšen njegov pomoćnik u Evropskom parlamentu osumnjičen za špijuniranje u korist Kine.

- Primjećujem da se moje činjenične i nijansirane izjave zloupotrebljavaju kao izgovor da se ošteti naša stranka, rekao je Krah u srijedu u objavi na platformi X.

- Posljednja stvar koja nam treba u ovom trenutku je debata o meni. AfD mora održati svoje jedinstvo. Iz tog razloga ću se suzdržati od daljnjih nastupa u predizbornoj kampanji sa momentalnim stupnjem na snagu i podnijeti ostavku na mjesto člana saveznog izvršnog odbora, zaključio je on.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo