22.05.2024 / 08:26 Svijet - Misteriozna smrt

Bivši britanski marinac optužen za špijunažu, pronađen mrtav u parku

Bivši britanski marinac optužen za špijunažu, pronađen mrtav u parku
Foto: Facebook

Policija istražuje "neobjašnjivu smrt" bivšeg marinca britanske kraljevske mornarice Matthewa Tricketta (37), čije je tijelo u nedjelju pronašao građanin u parku u Maidenheadu, zapadno od Londona, objavila je policija.

Trickett se 13. maja pojavio s još dvojicom osumnjičenih na Prekršajnom sudu u Westminsteru, pod optužbom ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Svoj trojici je određena kaucija, prenosi Index.hr.

- Trickett je pušten uz kauciju. Trebao se tokom čekanja na suđenje redovno javljati policiji, navode vlasti.

Odnosi između Hong Konga i Velike Britanije pogoršali su se posljednjih godina nakon masovnih prodemokratskih protesta u tom gradu 2019. i 2020. godine, piše CNN.

Britanska vlada kritizirala je hongkonško ušutkavanje opozicije, dok su zvaničnici Hong Konga, koje podupire Kina, bili kivni jer Britanija pruža utočište prodemokratskim liderima koje traži hongkonška policija.

U optužnici protiv trojice muškaraca se navodi da su između 20. decembra 2023. i 2. maja 2024. prikupljali informacije, provodili nadzor i druge slične aktivnosti za stranu obavještajnu službu.

Izvršni upravitelj regije Hong Konga, John Lee, je na nedavnoj konferenciji za novinare kazao da je jedan od optuženih bio voditelj ureda Ureda za ekonomiju i trgovinu Hong Konga u Londonu, ali nije komentirao optužbe da je isti optuženi za nadziranje disidenata iz Hong Konga koji se nalaze u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Ured za ekonomiju i trgovinu Hong Konga postoji kako bi olakšao kulturne i ekonomske interakcije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neprihvatljiv je svaki pokušaj iznošenja neopravdanih optužbi protiv vlade Hong Konga, kazao je Lee na konferenciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo