16.05.2024 / 22:00 Svijet - Peking

Putin i Jinping osudili sve 'agresivnije ponašanje' Amerike

Putin i Jinping osudili sve 'agresivnije ponašanje' Amerike
Foto: X
Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski lider Vladimir Putin u četvrtak su osudili ono što su nazvali sve agresivnijim ponašanjem SAD-a te su najavili produbljivanje već bliskih odbrambenih i vojnih odnosa.

U jasnoj poruci Washingtonu čiji je šef diplomatije prošlog mjeseca boravio u Kini kako bi uvjerio Peking da ograniči odnose sa Moskvom, Xi je dao do znanja da su Rusija i Kina skladni po nizu važnih pitanja, uključujući rat u Ukrajini, te da će se oduprijeti pokušajima zapada da ugrozi njihov odnos.

„Odnos Kine i Rusije je teško stečen te ga dvije strane moraju cijeniti i njegovati”, rekao je Xi Putinu u Pekingu.

„Kina je spremna zajednički postići razvoj i preporod naše dvije zemlje te sarađivati na održavanju poštenja i pravednosti u svijetu”, dodao je kineski čelnik, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

U zajedničkoj izjavi Peking i Moskva izražavaju zabrinutost oko navodnih pokušaja SAD-a da poremeti stratešku nuklearnu ravnotežu, govore o američkoj protivraketnoj odbrani u svijetu koja prijeti dvjema zemljama, kao i o američkim planovima razvijanja nenuklearnog naoružanja visoke preciznosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo