18.10.2024 / 07:38 Svijet - 'Prilika za kraj Hamasa'

Svjetski lideri reagovali na smrt Yahye Sinwara

Svjetski lideri reagovali na smrt Yahye Sinwara
Foto: X

Lider Hamasa Yahya Sinwar je ubijen u jučerašnjem napadu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), a zvaničnici vlada najvećih zemalja na svijetu su reagovali na ovaj događaj.

Prema saopćenju izraelske vojske, Sinwar je ubijen u srijedu nakon što su vojnici “eliminirali tri borca”.

U augustu je Hamas imenovao svog lidera u Gazi, Sinwara, za šefa političkog ureda grupe koji je naslijedio Ismaila Haniyeha. Haniyeh je ubijen tokom posjete Iranu 31. jula.

Iz SAD-a je stigla prva poruka, ubrzo nakon što je potvrđeno da je ubijen Sinwar. Predsjednik Joe Biden je saopštio da je Sinwarovo ubistvo "trenutak olakšanja za Izraelce", te da bi to mogao biti početak kraja Hamasove vlasti u Gazi.

"Yahya Sinwar bio je nepremostiva prepreka za postizanje svih tih ciljeva. Ta prepreka više ne postoji. Ali pred nama je još mnogo posla", rečeno je iz Bijele kuće.

Potpredsjednica Kamala Harris pozdravila je Sinwarovu smrt i rekla da je to prilika da se “konačno okonča rat u Gazi”.

“Pravda je zadovoljena”, rekla je Harris novinarima. “Sinwar je odgovoran za ubistvo hiljada nevinih ljudi, uključujući žrtve 7. oktobra i taoce ubijene u Gazi.”

“Danas se mogu samo nadati da će porodice žrtava Hamasa osjetiti olakšanje”, dodala je.

Šef NATO-a Mark Rutte rekao je novinarima na medijskoj konferenciji u Briselu da “ako je umro, meni osobno neće nedostajati”, misleći na Sinwara.

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je: “Čini se da je vojni vođa Hamasa ubijen i vjerujem da je s ove tačke gledišta Izrael možda proveo svoju samoodbranu od Hamasovih terorista.”

“Nadam se da će nestanak vođe Hamasa dovesti do prekida vatre u Gazi”, dodao je.

John Healey, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je: “Ja, na primjer, neću oplakivati ​​smrt terorističkog vođe poput Sinwara, nekoga ko je odgovoran za teroristički napad 7. oktobra.”

Rekao je da je Hamasov napad na južni Izrael prošle godine “pokrenuo ne samo najmračniji, najsmrtonosniji dan za jevrejski narod od Drugog svjetskog rata, već je pokrenuo i više od godinu dana sukoba i nepodnošljive patnje palestinskih civilnih žrtava.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo