14.05.2024 / 12:53 Svijet - Ministarstvo obrazovanja

Kina pokreće kampanju za jačanje mentalnog zdravlja učenika, smanjuje domaću zadaću

Kina pokreće kampanju za jačanje mentalnog zdravlja učenika, smanjuje domaću zadaću
Foto: AFP
Kinesko ministarstvo obrazovanja najavilo je da pokreće kampanju za rješavanje problema uključujući pretjeranu domaću zadaću i maltretiranje u školama, kao dio napora za jačanje mentalnog zdravlja učenika.

Ministarstvo je dan prije saopćilo da provodi edukaciju o mentalnom zdravlju za nastavnike i učenike, s posebnim fokusom na djecu migranata iz ruralnih područja ili onu "ostavljenu", čiji roditelji rade u velikim gradovima veći dio godine, prenosi HINA.

Obavijest Ministarstva, objavljena na internetskim stranicama, detaljno opisuje 12 negativnih praksi u školama, uključujući zadiranje u odmor, zanemarivanje i tolerisanje nasilničkog ponašanja.

Peking je od 2021. pokušao reformirati obrazovni sektor i ublažiti akademski pritisak na studente, obuzdavajući industriju privatnog podučavanja vrijednu 120 milijardi dolara kako bi smanjio troškove obrazovanja.

Mnogi stanovnici naveli su visoke troškove brige o djeci i školovanja kao razloge što nemaju djecu.

Najave dolaze nakon ubistva 13-godišnjeg dječaka u sjevernoj Kini, čiji je slučaj pokrenuo žestoku medijsku raspravu o maloljetničkom kriminalu i stradanju djece koju su radnici migranti ostavili kod kuće.

Trojica dječaka uhapšena su nakon što su 10. marta maltretirali i ubili učenika u malom gradu Handanu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo