11.05.2024 / 09:37 Svijet - Nepolitičko takmičenje?

U švedskom Malmeu najavljeni novi protesti zbog Izraela

U švedskom Malmeu najavljeni novi protesti zbog Izraela
Foto: Arhiva
Švedski grad domaćin Malme priprema se za veliko finale Eurosonga u subotu dok se uzbuđenje miješa s napetostima pojačanih sigurnosnih prijetnji i političkim protestima zbog učestvovanja Izraela.

Muzičko takmičenje, koje se uvijek predstavljalo kao nepolitičko, odvija se u pozadini razorne izraelske vojne kampanje u Gazi, koju je pokrenuo Hamasov smrtonosni napad sedmog oktobra na Izrael, prenosi HINA.

Festival kiča i prolaznih melodija gurnut je u arenu političkih sukoba s demonstrantima, na internetu i na ulicama Malmoa, koji pozivaju da se Izrael isključi iz takmičenja.
 
Kladionice stavljaju hrvatskog Baby Lasagnu, pravim imenom Marko Purišić (28), s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim", kao favorita za pobjedu na takmičenju.

Izraelska solo pjevačica Eden Golan, 20, i njena pjesma "Hurricane" prema kladionicama jedna je od vodećih kandidatkinja za pobjedu. Na popisu favorita nalazi se i švicarski reper i pjevač Nemo (24) s pjesmom "The Code".

Procjenjuje se da je najveći svjetski muzički događaj uživo privukao oko 100.000 posjetilaca u Malme, treći po veličini grad u Švedskoj, dok još milioni ljudi u Evropi i šire prate prijenos.

Organizatori Eurovizije oduprli su se pozivima da isključe Izrael zbog njegove vojne kampanje u Gazi, tvrdeći da je takmičenje nepolitičko, premda su zahtijevali da Izrael izmijeni tekst svoje prijave, izvorno nazvane "October Rain", kako bi uklonio ono što su rekli da se odnosi na napad sedmog oktobra. Nakon što su stihovi izmijenjeni, Izraelu je omogućeno da učestvuje.

Prije, tokom i nakon izvedbe izraelske pjevačice u polufinalu u četvrtak iz publike se čulo zviždanje, ali i pljesak i vijorenje izraelskih zastava, prema Reutersovom novinaru u dvorani.

U centru Malmea, više od 10.000 propalestinskih aktivista, uključujući klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, organizovalo je nenasilne proteste u satima uoči polufinala, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući "bojkot Izraela".

Manja grupa proizraelskih navijača, uključujući članove židovske zajednice Malmoa, također je organizovala mirne proteste u gradu, braneći Golan i svoje pravo na učestvovanje u takmičenju.

Novi protesti planirani su za subotu i ponovno se očekuje da će privući hiljade demonstranata. U gradu će se održati i festival alternativne muzike koji se predstavlja kao "takmičenje pjesama bez genocida".

Demonstranti su se žalili na dvostruke standarde jer je Evropska radiodifuzna unija (EBU) zabranila Rusiji učestvovanje na Euroviziji 2022. nakon što je nekoliko televizijskih kuća pozvalo na izbacivanje te zemlje nakon njene invazije na Ukrajinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo