22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 15:14 BiH - 1,9 miliona KM iz KUCZ

Nabavljaju se specijalizirana vozila za šumske požare, cisterna, oprema za GSS

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić potpisao je danas ugovore o dodjeli finansijskih sredstava za opremanje općinskih struktura zaštite i spašavanja.

Ugovori su potpisani s načelnicima i predstavnicima općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Trnovo.

"Kantonalna uprava civilne zaštite svake godine pošalje pismo namjere općinama da se očituju o potrebama. Zahtjeve za dodjelu sredstava smo ove godine dobili iz sedam općina, te pomažemo sa 1.880.000 KM općinske strukture civilnih zaštita. U zavisnosti od zahtjeva izvršili smo preraspodjelu sredstava, a u obzir su uzete procjene o ugroženosti općina po različitim osnovama. Radi se o značajnom iznosu sredstava. Prošle godine je za ove svrhe izdvojeno 1.450.000 KM, i većina projekata je realizovano", izjavio je ovom prilikom direktor Brkanić.

Istakao je da se mnogo radi na jačanju kapaciteta općinskih struktura civilnih zaštite, jer su glavni nosioci aktivnosti zaštite i spašavanja.

Po riječima načelnika Općine Hadžići Hamde Ejubovića, 400.000 KM koje su dodijeljene ovoj općini, bit će utrošene za nabavku novog specijaliziranog vozila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Tarčin, koje se može kretati po nepristupačnim terenima, kao i za nabavku radne mašine tzv. skipa. S obzirom da su Hadžići najvećim dijelom planinsko područje, novo vozilo i radna mašina su od velikog značaja za gašenje šumskih požara.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur je rekao da je ovoj općini dodijeljeno 596.000 KM za nabavku specijalizirane cisterne za održavanje fekalne i oborinske kanalizacije. Pojasnio je da postoje problemi u održavanju jednog dijela mreže na području ove općine, koji zvanično nije prihvaćen u mrežu KJKP "Vodovod i kanalizacija", zbog čega se često javljaju problemi, te će nabavka ove cisterne olakšati i ubrzati rad na njihovom otklanjanju.

Kako je istakao načelnik Irfan Čengić, sredstva KUCZ u Općini Stari Grad će biti utrošena za opremanje Gorske službe spašavanja, za uspostavu Operativnog centra, kao i stavljanje u funkciju sirena za uzbunu.

"Također, potpisali smo i ankese ugovora koji nisu realizovani u prošloj godini, a tiču se opremanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik, kao i naše jedinice Doma zdravlja, kako bi mogli u elementarnim nepogodama brzo reagirati. Pored ovoga, planiramo uložiti naša vlastita sredstva u slične aktivnosti", dodao je načelnik Čengić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo