21°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C

07.05.2024 / 10:40 Svijet - Amsterdam

Policija u Holandiji rastjerala proteste za Palestinu, uhapšeno 125 ljudi

Policija u Holandiji rastjerala proteste za Palestinu, uhapšeno 125 ljudi
Foto: X / Middle East Eye
Holandska interventna policija okončala je propalestinski protest na amsterdamskom univerzitetu danas ujutro, uhapsivši oko 125 ljudi u povremeno nasilnim sukobima, saopćile su vlasti.

U porukama objavljenim tokom noći na društvenim mrežama X, policija je saopćila da je morala djelovati kako bi zaustavila događaj i demontirala šatore što su ih postavili demonstranti koji su bili nasilni prema policiji, prenosi HINA.


"Upad policije bio je nužan kako bi se uspostavio red. Vidimo snimke na društvenim mrežama. Shvatamo da se te snimke mogu činiti intenzivnim", rekla je policija.

Lokalni mediji pokazali su demonstrante kako ispaljuju pirotehnička sredstva na policajce, ali nije bilo neposrednih izvještaja o povrijeđenima ni na jednoj strani.

"Sada je sve tiho... policija ostaje u blizini kampusa Roeterseiland", rekla je policija kasnije na X-u. Ministar obrazovanja u odlasku Robbert Dijkgraaf rekao je da su univerziteti mjesto za dijalog i raspravu te je bio razočaran što je policija morala intervenisati.


Studentski protesti zbog rata i akademskih veza s Izraelom počeli su se širiti Evropom, ali su ostali mnogo manjeg opsega od onih viđenih u Sjedinjenim Državama.

Prošlog petka policija je u Parizu ušla na prestižan francuski univerzitet Sciences Po i udaljila studente aktiviste koji su zauzeli njegove zgrade.

Više od 100 studenata okupiralo je univerzitet Ghent u Belgiji, kako zbog klime tako i zbog protesta u Gazi koji žele produžiti do srijede.

Univerziteti širom svijeta postali su poprišta propalestinskih protesta u kojima aktivisti traže prekid okupacije Gaze, prekid ubijanja civila i djece te osiguranje hrane, vode i skloništa za ljude u Gazi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo