20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

06.05.2024 / 19:55 BiH - Vatikan

Biskupi iz BiH kod pape Franje upozorili na prijetnje sukobima

Biskupi iz BiH kod pape Franje upozorili na prijetnje sukobima
Foto: Vatican Media

U jutarnjim satima u ponedjeljak, 6. maja 2024., papa Franjo primio je u svečanu audijenciju biskupe Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine tokom njihova službenog pohoda „ad limina Apostolorum“.

Biskupi upoznali su danas papu Franju s time da se značajan broj katolika Hrvata nakon rata nije vratio svojim domovima te upozorili na prijetnje novih sukoba u zemlji koju što prije žele u Evropskoj uniji.

Sveti otac je u Vatikanu primio četvoricu biskupa predvođenih nadbiskupom Vrhbosanskim Tomom Vukšićem koji su ga izvijestili s ratnim i poratnim stradanjima te o odlasku mladih ljudi iz zemlje, izvijestila je Katolička tiskovna agencija BiH (KTA).

“Sa žaljenjem su istaknuli da se brojne župe nisu oporavile nakon ratnog progona“, navodi agencija.

Nadbiskup Vukšić je istaknuo da je ključno staviti ’naglasak na brigu o katolicima koji ostaju, zaustavljanju njihova iseljavanja i povećanje nataliteta’.

Upozorio je na političke napetosti te pozvao da se stane ’na kraj prijetnji novih sukoba i ostvari ustavno-pravna jednakost za sve’.

Biskupi su kao odgovor na brojna iskušenja u BiH podržali nastojanja da se ubrza proces pune integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

“Zahvaljujemo Svetoj Stolici za sve što će doprinijeti da se to što prije dogodi”, istaknuo je nadbiskup Vukšić.

 (Vijesti.ba)

Izdvajamo