15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.05.2024 / 15:03 Fudbal - Rastu ambicije

Kazahstanski milijarder kupio mali fudbalski klub iz Engleske

Kazahstanski milijarder kupio mali fudbalski klub iz Engleske
Foto: X

Kazahstanski milijarder gruzijskog porijekla Mikheil Lomtadze kupio je engleski fudbalski klub Wycombe Wanderers, koji se takmiči u engleskoj League One (3. rang).

Njegova kompanija Blue Ocean Partners kupila je 90 posto dionica u klubu, javlja BBC, ali za sada nije poznato za koliko je novca to učinio.

Lomtadze (48) je rođen u Gruziji i izvršni je direktor Kaspi.kz, najveće grupe za finansijske tehnologije u Kazahstanu.

Nalazi se na 581. mjestu liste najbogatijih ljudi časopisa Forbes a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 5,7 milijardi dolara.

Wycombe Wanderersi su ove sezone završili na desetom mjestu u League One, što je treći najjači engleski rang nakon Premier lige i Championshipa.

Klub je prethodno bio u vlasništvu američkog poduzetnika Roba Couhiga, koji će ostati predsjednik tokom tranzicije vlasništva.

Lomtadze je poručio da mu je cilj da izgradi finansijsku stabilnost i da ovaj klub postiže stalne uspjehe na terenu i van njega.

"Fudbalski svijet se razvija vrlo brzo i naš će prioritet biti integracija analitike podataka i tehnologije kako bismo podigli učinak kluba na u razinu", rekao je kazahstanski milijarder.

Iako je osnovan prije čak 137 godina, Wycombe Wanderers nikada nije osvojio niti jedan trofej. Široj javnosti je najpoznatiji po tome što je njega nastupao Adebayo Akinfenwa, koji je važio za najsnažnijeg fudbalera na svijetu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo