20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

05.05.2024 / 08:48 Svijet - Grci osudili

Jerusalem: Izraelska policija hapsila vjernike u pravoslavnoj crkvi

Jerusalem: Izraelska policija hapsila vjernike u pravoslavnoj crkvi

Izraelski policajci silom su priveli grčkog policajca iz osiguranja generalnog konzula Grčke, koji je bio u Crkvi Svetog groba u Jerusalemu tokom ceremonije silaska Svetog ognja.

Incident se dogodio ispred grčke delegacije predvođene zamjenikom šefa Ministarstva vanjskih poslova zemlja.

Grčka opozicija zahtijevala je pojašnjenje, a diplomatski izvori u Atini objavili su da je nakon intervencije grčkog ministarstva vanjskih poslova policajac pušten.

Na snimci koja se pojavila na društvenim mrežama izraelska policija nasilno izvodi muškarca iz hrama.
“Hapšenje se dogodilo pred stotinama hodočasnika, kao i pred grčkom delegacijom koju je predvodio zamjenik ministra vanjskih poslova Giorgos Kotsiras. Ali niko od njih nije prosvjedovao, kao ni službena Atina”, prenosi Ria Novosti.

Kako pišu grčki mediji privedeni policajac je pušten nakon intervencije grčkog ministarstva vanjskih poslova.

Turska novinska agencija Anadolu javlja da je grčki policajac uhapšen nakon prijave zbog svađe.

Najveća oporbena stranka, Koalicija radikalne ljevice - Progresivni savez (SYRIZA-PA), zatražila je hitno pojašnjenje od Ministarstva vanjskih poslova "u vezi s incidentom bez presedana hapšenja člana garde grčkog generalnog konzula u Jerusalemu izraelskih snaga kod Svetog groba okom ceremonije Svetog ognja SYRIZA u izjavi poziva ministra vanjskih poslova da odmah obavijesti parlament.

"Očekujemo reakciju grčke vlade na postupke izraelske strane proporcionalne ozbiljnosti incidenta", stoji u saopćenju.

Čelnik vodeće grčke stranke SYRIZA-e Stefanos Kasselakis priznao je da je bio šokiran izvještajem o hapšenju zaštitara grčkog generalnog konzula.

“Oštro osuđujem ovaj agresivni čin koji se dogodio na najsvetiji dan za pravoslavlje”, napisao je Kasselakis na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo