03.05.2024 / 13:04 BiH - Nedostatak citostatika

KCUS: Nismo u mogućnosti pružiti terapiju onkološkim pacijentima

KCUS: Nismo u mogućnosti pružiti terapiju onkološkim pacijentima
Foto: Ilustracija

Klinički centar UNSA oglasio se danas nakon učestalih upita pacijenata i medija o nedostatku lijekova.

- Obavještavamo javnost da smo nažalost trenutno suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS  radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi.  Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova,  u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH, navode.

Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika. ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima.

Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a  posljedično i u  KCUS.

- Iz svega navedenog se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem. Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili, zaključuju u saopštenju.

 (Vijesit.ba)

Izdvajamo