8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

02.05.2024 / 14:05 Svijet - Predsjednik Francuske

Macron: Moguće slanje trupa u Ukrajinu ako Rusi probiju front

Macron: Moguće slanje trupa u Ukrajinu ako Rusi probiju front
Foto: Economist

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu, rekavši da će se to pitanje "legitimno" pojaviti ako Rusija probije ukrajinske linije fronta, ako Kijev uputi takav zahtjev.

Poručio je to u intervjuu za list Economist, nakon što je prošle sedmice održao govor u kojem je izjavio da je Evropa u smrtnoj opasnosti dijelom zbog prijetnje koju predstavlja ruska agresija nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

"Ne isključujem ništa, jer se suočavamo s nekim ko ništa ne isključuje", rekao je Macron na pitanje da li ostaje pri komentarima ranije ove godine ne isključujući slanje zapadnih trupa koje su izazvale šokove širom Evrope.
 
Neki analitičari smatraju da bi Rusija mogla biti na ivici pokretanja nove velike ofanzive u Ukrajini.

Makron je rekao da "ako Rusija odluči da ide dalje, mi ćemo u svakom slučaju svi morati sebi da postavimo ovo pitanje" o slanju trupa, opisujući svoje odbijanje da isključi takav potez kao "strateški poziv za buđenje za moje kolege".

On je Rusiju opisao kao "silu regionalne destabilizacije" i "prijetnju sigurnosti Evropljana".

"Imam jasan strateški cilj: Rusija ne može pobijediti u Ukrajini", rekao je Makron i dodao:

“Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, neće biti sigurnosti u Evropi. Ko se može pretvarati da će se Rusija tu zaustaviti? Kakva će sigurnost biti za ostale susjedne zemlje, Moldaviju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju i ostale?"

(Vijesti.ba)

Izdvajamo