12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

02.05.2024 / 08:53 Svijet - London

Posljednji test za javnost prije parlamentarnih: Britanci danas izlaze na lokalne izbore

Posljednji test za javnost prije parlamentarnih: Britanci danas izlaze na lokalne izbore
Foto: The Guardian
Birači u Velikoj Britaniji izlaze danas na biračka mjesta u nizu lokalnih izbora koji se smatraju konačnim testom javnog mnijenja prije parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Prognoze pokazuju da bi vladajući konzervativci mogli izgubiti do polovine vijećničkih mjesta koje brane, a britanski ministar finansija Jeremy Hunt kaže da stranka očekuje "značajne gubitke", prenosi HINA.

Za većinu mjesta za reizbor zadnji put se takmičilo 2021., na vrhuncu popularnosti Borisa Johnsona kada je uvedena vakcina protiv covida-19.

Također se održava ukupno 11 izbora za gradonačelnike, uključujući i za mjesto gradonačelnika Londona između favorita, sadašnjeg gradonačelnika laburista Sadiqa Khana i konzervativne izazivačice Susan Hall.

Prognoze su dosljedno stavljale Khana ispred Hall, a u anketi koju je u srijedu objavio Savanta, Khan je u prednosti od 10 postotnih bodova nakon što se njegovo vodstvo smanjilo tokom kampanje.

Obje glavne stranke nastojale su zadovoljiti očekivanja prije dana izbora, a Hunt insistira na tome da vlade mogu biti "kažnjene" na lokalnim izborima.

Rekao je za Sky News Politics Hub:

"Tony Blair je izgubio puno vijećnika. I David Cameron je izgubio stotine vijećnika u utrci do općih izbora 2015. Dakle, očekujemo značajne gubitke. To se često događa na lokalnim izborima", dodao je.

"Ali ono što mi kažemo ljudima jest - gledajte, ovo je možda trenutak kada želite izraziti svoje mišljenje o nacionalnoj slici, ali zapravo vaš će glas odlučiti o lokalnim službama o kojima ovisite", rekao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo