01.05.2024 / 12:01 Svijet - Ukrajinci u strahu

Ruske snage stigle do još jednog velikog cilja

Ruske snage stigle do još jednog velikog cilja
Foto: TASS
Ukrajinske snage koje brane strateško istočno uporište Časiv Jar kažu da još uvijek čekaju novo streljivo nakon što su Sjedinjene Države odobrile veliki paket vojne pomoći, u jeku intenziviranih napada ruskih trupa i bespilotnih letjelica.

Ruska vojska napreduje zapadno od Avdijvke, grada koji je zauzela u februaru, a ruske snage stigle su do predgrađa Časiv Jara, još jednog velikog cilja s kojim bi bili na višem terenu te bi mogli gađati gradove dalje na zapadu, prenosi HINA.

Oleh Širjajev, komandant ukrajinske 225. jurišne bojne koja se bori u blizini Časiv Jara, rekao je da će više topničkih granata pomoći njegovoj jedinici da zadrži svoje položaje.
 
"Nadam se da ćemo uskoro dobiti topničke granate", rekao je, govoreći u zapovjednom mjestu u blizini grada. Dodao je da je streljivo koje su isporučili saveznici činilo značajnu razliku na bojnom polju u prošlosti.

"Bio sam svjedok događaja prije godinu dana kada je Wagner napredovao", rekao je Širjajev.

"Dobili smo kasetno streljivo koje je značajno promijenilo situaciju i uspjeli smo uspješno izvesti protivnapad", dodao je.

Kasetno streljivo zabranjeno je u mnogim zemljama, ali koristile su ga obje strane u Ukrajini. Više obučenih trupa i oružja dugog dometa također bi pomoglo Ukrajini da efikasnije odbrani svoju teritoriju, rekao je Širjajev.

"Ako dobijemo oružje dugog dometa, odsjeći ćemo logistiku i opskrbu" ruskih snaga, dodao je.

Ukrajina je već primila neke rakete dugog dometa od svojih saveznika. One su korištene protiv ruskih aerodroma, skladišta streljiva, zapovjednih mjesta i na mjestima gdje su se grupirale postrojbe.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo