19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 17:16 BiH - Predsjedavajući Doma naroda

Ademović sa Reillyjem: Sigurnosna situacija u BiH zahtijeva posebnu pažnju MZ

Ademović sa Reillyjem: Sigurnosna situacija u BiH zahtijeva posebnu pažnju MZ
Foto: PS BiH
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović razgovarao je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Julianom Reillyem.

Tokom razgovora ambasador Reilly se interesovao za nastavak reformskog procesa u nadležnosti PSBiH, kao i o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u svjetlu aktuelnih tema.

Predsjedavajući Ademović je upoznao ambasadora Reillya sa predstojećim planovima za aktivnosti Doma naroda PSBiH, te iznio ocjenu trenutne sigurnosne situacije koja zahtijeva posebnu pažnju međunarodne zajednice u cilju zaštite građana BiH, sa posebnim osvrtom na povratnike u entitetu Republika Srpska.

Predsjedavajući Ademović je istakao da je trenutna rasprava o prijedlogu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici iz 1995. godine prilika za otvaranje novog političkog poglavlja, te da ona ni u kom slučaju ne sugeriše odgovornost jednog naroda već isključivu odgovornost počinitelja genocida.

Na kraju razgovora sagovornici su se složili da je suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine neupitan, te da svi politički akteri bez izuzetka moraju da se pridržavaju Dejtonskog mirovnog sporazuma i obaveza koje iz njega proizilaze kako bi se očuvali mir i stabilnost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo