19°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 16:19 Ekonomija - Jačanje ekonomskih veza

Bećirović pozvao egipatske investitore u BiH: Ulagati u turizam, obnovljive izvore...

Bećirović pozvao egipatske investitore u BiH: Ulagati u turizam, obnovljive izvore...
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s premijerom Arapske Republike Egipat Mostafom Kamalom Madboulyjem u okviru zvanične posjete Egiptu.

Tokom razgovora konstatovano je da Bosna i Hercegovina i Egipat imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose, ali da postoji interes obje strane da se ti odnosi unaprijede.



Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina i Egipat razvijaju izrazito prijateljske odnose, na temelju međusobnog uvažavanja i poštivanja. Razgovarajući o unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta, Dr. Bećirović je naglasio da postoje realne osnove i privredni kapaciteti na obje strane za razvojem ekonomskih odnosa, kao i za jačanje veza u oblasti obrazovanja, kulture i turizma.

Razgovarano je o mogućnosti da dvije zemlje organizuju susrete privrednih delegacija, koje će uz koordinaciju vladinih institucija raditi na unapređenju ekonomskih odnosa. Pozvao je egipatske investitore da dođu u Bosnu i Hercegovinu i razmotre mogućnosti investiranja, primarno u metaloprerađivački sektor, izvore obnovljive energije i turizam.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je da izuzetno cijeni značajnu ulogu Egipta, kao države sa snažnim uticajem u arapskom svijetu, i napore koje ulaže na mirnom rješavanju konflikata, uspostavljanju mira u regionu i svijetu i jačanju međunarodne saradnje.

Premijer Egipta Mostafa Kamal Madbouly iskazao je zadovoljstvo susretom i najavom intenziviranja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta.

Prenio je dr. Bećiroviću stajalište Vlade Egipta, da će nastaviti podržavati jačanje institucija Bosne i Hercegovine, kroz programe edukacija, obuka i tehničkog opremanja, te da tu saradnju želi unaprijediti. Pozvao je bosanskohercegovačke privrednike da posjete Egipat. Također, iskazao je posebno interesovanje za bosanskohercegovačku namjensku proizvodnju.

Premijer Egipta Mostafa Kamal Madbouly i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović na kraju sastanka su konstatirali da u narednom periodu treba što bolje povezati privrednike iz dvije države i u tom kontekstu aktivirati Poslovno vijeće.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo