Shodno odredbama Pravilnika o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, postupak za registraciju oznake geografskog podrijetla prehrambenog proizvoda pokreće se zahtjevom koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a postupak registracije provodi Komisija za registraciju oznaka podrijetla, oznaka geografskog podrijetla i dodjelu oznaka garantovano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.
"Travnički sir" je bijeli salamurni, punomasni sir, koji se proizvodi od sirovog i pasteriziranog kravljeg mlijeka, ovčjeg mlijeka, kozjeg mlijeka ili njihovih mješavina pomoću sirila i s/bez mljekarske kulture uz odvajanje surutke. Sir ima zrenje u surutki/salamuri i prodaje se nakon minimalno mjesec dana zrenja.
Počeci proizvodnje "Travničkog sira" sežu unazad 150 godina. O ovom siru nije se mnogo znalo sve dok Leopold Adametz nije detaljno opisao proizvodnju "vrlo specifičnog sira na planini Vlašić pod nazivima Travnički ili Vlašićki sir koji se proizvodi od ovčjeg ili miješanog ovčjeg i kozjeg mlijeka i prodaje u drvenim posudama".
Adametz je dao prve tačne podatke o "Travničkom siru" u svojoj studiji pod nazivom "Über den Trafnikeroder Arnautkäse und dessen Herstellung auf den hochweiden der Vlasic-planina" publiciranoj 1892. godine. On navodi da "među stanovnicima unutar granica Bosne i Hercegovine ovaj sir ne samo da uživa dobru reputaciju, nego ima i izuzetno važnu ulogu u ekonomiji i trgovini", navodi se u saopćenju Agencije za sigurnost hrane.
(Vijesti.ba / FENA)