12°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

30.04.2024 / 06:00 Svijet - I prije rata

SAD: Izraelske jedinice odgovorne za teška kršenja ljudskih prava

SAD: Izraelske jedinice odgovorne za teška kršenja ljudskih prava
Foto: Flash90
Pet jedinica izraelske vojske odgovorno je za teška kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se dogodili izvan Gaze i prije nego što je u oktobru izbio sukob Izraela i Hamasa, saopćio je State Department u ponedjeljak.

No, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama, piše Reuters.

edinosti o tome koja su ljudska prava kršena, koje su jedinice bile uključene u incidente i šta su kasnije poduzele u vezi s time, prenosi Hina.

Američki državni sekretar Antony Blinken ranije ovog mjeseca rekao je da je donio “odluke” u vezi s optužbama da je Izrael prekršio niz američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama odgovornima za grubo kršenje ljudskih prava.

Leahyjevi zakoni, koje je kasnih 1990-tih predložio američki senator Patrick Leahy, zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama koje počine gruba kršenja ljudskih prava, a nisu izvedeni pred lice pravde.

Upućeni izvor rekao je Reutersu u petak da su Sjedinjene Američke Države primile nove informacije od izraelskih vlasti o određenoj jedinici izraelske vojske koju je Washington navodno namjeravao označiti odgovornom za kršenje ljudskih prava na Zapadnoj obali.

U svjetlu novih informacija, Washington ispituje provode li se mjere za ispravljanje takvog postupanja, rekao je izvor.

Jedinica o kojoj je riječ, bataljon Netzah Yehuda, uspostavljena je 1999. i sastavljena je od ultraortodoksnih Jevreja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo