9°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

28.04.2024 / 12:13 Svijet - Saopćilo ministarstvo odbrane

Velika Britanija razmatra slanje vojske u Gazu

Velika Britanija razmatra slanje vojske u Gazu
Foto: parliament.uk
Britansko ministarstvo odbrane razmatra slanje trupa u Gazu u pratnji kamiona s pomoći koji se odvoze s golemog plutajućeg pristaništa koje je izgradila američka vojska, rekao je britanski odbrambeni izvor.

Pristanište bi trebalo biti dovršeno sljedećeg mjeseca u istočnom Sredozemlju, a zatim će biti gurnuto prema obali Gaze. Ali američki predsjednik, Joe Biden, obećao je da američke snage koje upravljaju projektom neće kročiti tamo na kopno.

To znači da se mora pronaći neko drugi tko će preuzeti odgovornost za jedan od najizazovnijih dijelova politički sporne dostave pomoći.

Postoji "razmatranje" uloge Velike Britanije unutar britanskog ministarstva odbrane, rekao je izvor, iako izazovi znače da se to čini malo vjerovatnim: "Nije gotova stvar, a vjerovatno nije ni nešto za što se raspoloženo".

Ideja se pojavila "organski" tokom rasprava između Velike Britanije i SAD-a o isporukama pomoći s pristaništa, dodao je izvor.

Nikakav prijedlog nije poslan premijeru Rishiju Sunaku na razmatranje, navodi BBC, koji je prvi izvijestio o mogućoj ulozi Velike Britanije. Ministarstvo je odbilo komentirati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo