6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.04.2024 / 14:25 Ekonomija - Više od 400 učesnika

Sarajevo: Svjetski i regionalni lideri na drugoj eComm konferenciji

U hotelu Hills na Ilidži danas je otvorena druga Regionalna eCommerce konferencija čija su impresivna imena regionalnih i svjetskih lidera industrije privukla više od 400 učesnika.

Otvaranju konferencije prisustvovao je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk koji je istakao važnost ovog projekta, ali i bitnost opredjeljanje vladajućih struktura ka digitalizaciji procesa.

"Opredjeljenje ove Vlade Kantona Sarajevo jeste da budemo pioniri svih Vlada u BiH i u to ime smo jučer u Skuštini KS spustili Zakon o elektronskom upravljanju. Radujem se sljedećoj, trećoj konferenciji, iduće godine, gdje ćemo se moći pohvaliti da smo u Vladi KS uradili jedan segment, a to će, nadam se, biti prva elektronska prodaja karata u institucijama kulture.

Brojni lideri, iz različitih grana industrije, od kurirskih kuća, banaka i kartičarskih kompanija predstavili su najnovije trendove i inovacije u plaćanju i elektronskoj trgovini. Umjetna inteligencija, korisničko iskustvo u online trgovini, prekogranična trgovina, inovacije u plaćanjima, neke su od tema kojim su se bavili panelisti.

O novim trendovima iz eCommerce industrije govorilo je 30 stručnjaka iz regiona i svijeta, a neki od njih su Darko Dujić, CEO partner WeTeh koji upravlja sa eponuda i shoptok u četiri zemlje ove regije, Tana Zimmerman, co-founder bazzar.hr, i internacionalni stručnjaci Kremena Yordanova o svom prethodnom iskustvu iz Adidasa, Stefan Kovačević iz Nestlé i Armin Osmančević, co-founder MyBazar platforme.

Ove godine, u okviru konferencije, eComm je organizovao i Let’s do eCommerce EXPO - jedinstveni događaj koji spaja konferenciju i sajam e-trgovine. Te su tako posjetioci u okviru Visa EXPO Zone posjetioci su mogli kupiti izložene proizvode trgovaca kartičnim plaćanjem kroz inovativni proizvod NLB Smart POS koji pretvara mobilni uređaj trgovca u POS terminal za prihvatanje platnih kartica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo