11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

25.04.2024 / 14:12 Svijet - Italija

Kolaps u Veneciji: Protesti i redovi zbog naplate ulaska u grad

Kolaps u Veneciji: Protesti i redovi zbog naplate ulaska u grad
Foto: X
Građani Venecije protestuju zbog odluke gradonačelnika Luigija Brugnara da turistima naplaćuje ulazak u taj grad po pet eura, a koja danas stupa na snagu.

U Veneciji je počela naplata ulaska kako bi se grad zaštitio od velikog broja turista i, kako je rekao Brugnaro, da se grad učini "ponovo prikladnim za život", prenosi Guardian.

Prvog dana naplate ulaska svoje prisustvo u gradu prijavilo je više od 80.000 ljudi, navodi agencija Ansa.

Međutim, samo sedam hiljada ljudi je, prema podacima ažuriranim jučer po podne, platilo vaučer od 5 eura za pristup historijskom centru.

Svi ostali pristupi su za osobe oslobođene plaćanja ove takse, u koje spadaju građani Venecije, radnici, studenti. Oni su obavezni da se registruju na online platformi, ali ne i da plate.

Turiste koji su jutros došli u Veneciju sačekali su kontrolori. Uglavnom su svi bili već spremni i imali su svoje QR kodove kao potvrdu da su platili ulaz od pet eura. Međutim, napetost je rasla kod onih koji su odsjeli u hotelima duže od jedne noći jer su morali da poštuju posebnu proceduru i nabave online potvrde za izuzeće od pravila.

"Znala sam za ovo pravilo i izuzeće, ali nisam znala da će to ovako izgledati, oduzima mnogo vremena i zamislite samo kako je ljudima kojima nije bliska tehnologija", istakla je jedna stjuardesa, prenosi Guardian.

Članica Odbora za turizam Venecije Simone Venturini je, uprkos kritikama, izjavila da taj grad prvi put pokušava da učini nešto od kad je "ukočio sebe masovnim turizmom".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo