6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.04.2024 / 12:35 Muzika i Film - Nakon pet godina

Legendarni Plavi orkestar se vraća na scenu, na ljeto ih čekaju nastupi širom Hrvatske

Legendarni Plavi orkestar se vraća na scenu, na ljeto ih čekaju nastupi širom Hrvatske
Foto: Arhiva
Legendarni sarajevski bend Plavi orkestar, nekima najomiljeniji bend u regiji, vraća se na scenu. Prvi put nakon pet godina, Plavi Orkestar nastupiti će šestog jula u Slavonskom Brodu, trećeg augusta u Opatiji, 24. augusta u Splitu i prvog septembra u Vrsaru.

Karijeru Plavog orkestra obilježili su veliki hitovi poput pjesama Suada, Kaja, Bolje biti pijan nego star, Sava tiho teče, Zelene su bile oči te, Kad mi kažeš "paša", Ako su to samo bile laži, Odlazim, čija popularnost i prisutnost godinama ne jenjavaju.


Plavi orkestar osnovan je 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta Novi primitivci, u kojem su bili i Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović i još neki drugi kultni sarajevski glazbenici. Kritičari smatraju bend jednim od najvećih kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina, bliskim, kako starijim, tako i mlađim generacijama slušalaca.
 

Izdali su osam albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko pet miliona primjeraka, a svijet su više puta obišli turnejama s ukupno više od 1500 koncerata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo