6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.04.2024 / 12:18 Crna hronika - Black tie 2

Višesatno ročište, pritvor za troje i mjere za 12 osoba

Višesatno ročište, pritvor za troje i mjere za 12 osoba
Foto: Vijesti.ba
Sud BiH je odlučio da privedeni u akciji “Black tie2”, Sančez Jukić, Adnan Smajlović i Aida Halać ostaju u jednomjesečnom pritvoru.

Gordan Memija, Tarik Zulović, Haris Behram, Emir Sarić, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Smail Šikalo dobili su mjere zabrane. Vahidin Munjić, Mustafa Selmanović, Senad Kadić, Emir Druškić, Adin Ćatić, Sedad Preljević, Edin Kačar i Davor Curl pušteni na slobodu su na slobodi bez bilo kakvih izrečenih mjera.

Tokom višesatnog ročišta izneseni su detalji o Sky grupi koja je osnovana s ciljem pribavljanja i pranja novca stečenog trgovinom droge. Pranje novca se odvijala, kako se navodi, kroz kupovinu nekretnina i zemljišta, donacijama, osnivanjem firmi, te finansiranjem pojedinih politika.

Adnan Smajlović bio je neka vrsta koordinatora i prvi saradnik Edina Gačanina, te je svaki od članova grupe imao zadatke koje je izvršavao po nalogu Smajlovića i Edina Gačanina. Sve je potkrijepljeno dokazima iz aplilkacije SKY preko koje su pripremanja izvršenja djela.

U prijedlogu za pritvor je navedeno i to da je Gačanin organizirao posebnu logistiku, te da su postojale dvije kase koje su bile kod Smajlovića u Sarajevu iz kojih je on dalje plaćao članove grupe. Tužilac je spomenuo da je Gačanin poslao Smajloviću 500.000 KM koje je on dalje rasporedio Jukiću (50.000), Halač i Behram (po 25.000 KM, a Halač još i 2.500 KM za predizbornu kampanju) i Nedžadu Suljeviću (10.000 KM).

Sve odbrane su tražile da se prijedlog za pritvor odbije, navodeći da je paušalan, te da tužilac osnov sumnje crpi iz operativnih saznanja i informacija.

Na posebnom ročištu određene su mjere zabrane za Ibrahima Miladina, Boška Jerkovića, Nedžada Suljevića, Ermina Alamerovića i Adnu Helić navedeno je da su bili kooperativni. Za njih nije tražena mjera pritvora. Navodno su Alamerović i Suljević prilikom ispitivanja priznali krivična djela koja im se stavljaju na teret.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo