12°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

24.04.2024 / 22:32 BiH - Pismo zvaničnicima

Bh. dijaspora pozvala Vladu Velike Britanije da podrži rezoluciju o Srebrenici

Bh. dijaspora pozvala Vladu Velike Britanije da podrži rezoluciju o Srebrenici
Foto: Arhiva
Predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore uputili su pismo zvaničnicima u Velikoj Britaniji sa pozivom da Vlada ove zemlje podrži predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Naime, BH UK Network, Zajednica BH udruženja u Velikoj Britaniji uputila je pisma Rishi Sunaku, premijeru Velike Britanije, Davidu Kamerunu/državni sekretar za vanjske poslove, Komonvelt i razvoj, Aliciji Kearns predsjedavajuća Sveparlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu i predsjednica Odbora za vanjske poslove i Fleur Anderson, predsjedavajuća Sveparlamentarne grupe za prevenciju genocida sa pozivom da Vlada Velike Britanije podrži predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Pismo prenosimo u cijelosti:
 
Poštovani premijeru Rishi Sunak,

Bosanskohercegovačka dijaspora u Velikoj Britaniji poziva Vladu da susponzorira predloženu Rezoluciju UN-a o Srebrenici

Diplomatski predstavnici Ruande i Njemačke, bosanskohercegovački ambasador pri UN-u Zlatko Lagumdžija i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović predložili su i argumentirali usvajanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenic. Rezolucija osuđuje “svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima”. To je odredba koja poziva sve zemlje da ispune svoje obaveze prema Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Rezulociju podržava sve veći broj članica UN-a, uključujući Čile, Francusku, SAD, Tursku, Jordan, Albaniju, Italiju, Lihtenštajn, Sloveniju, Novi Zeland, Irsku i Sjevernu Makedoniju, između ostalih. Također, predloženu rezoluciju podržavaju organizacije uključujući Aegis Trust i Kigali Genocide Museum, zajedno sa naučnicima za genocid u akademskim institucijama širom svijeta.

Rezolucija bi imala veliki značaj za preživjele i porodice ne samo genocida u Srebrenici, već i za one koji su doživjeli masovne zločine širom Bosne i Hercegovine. Takva rezolucija poslala bi jasnu poruku cijelom svijetu da genocid ne može i neće proći nekažnjeno. U ovim trenutnim vremenima, takva poruka je od posebnog značaja. Također će promijeniti stav međunarodne zajednice i suprotstaviti se narativima poricanja jačanjem presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Rezolucija bi bila dio kontinuiranih napora da se donese istina i pravda onima koji su preživjeli i onima koji nisu i naglasila važnost rada MKSJ-a, Međunarodnog suda pravde i bosanskih sudova i svih onih koji su neumorno radili na pronaći žrtve, vratiti ih njihovim porodicama i prikupiti dokaze za krivično gonjenje počinilaca. Podržavajući rezoluciju, ne samo da kao zemlja prepoznajemo bol i patnju onih koji su iskusili masovna zvjerstva, već smo odlučni u našoj odgovornosti da spriječimo dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To bi bio jasan znak naše podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu.

Rezolucija, koja treba da podstakne sve zemlje članice UN-a da usvoje nastavne planove i programe koji uključuju pouke iz genocida u Srebrenici, omogućila bi edukaciju budućih generacija o posljedicama i prevenciji genocida. Ovo bi bio korak ka izgradnji jačih i kohezivnijih društava za sve.

U vrijeme kada Ujedinjeno Kraljevstvo raspravlja o Prijedlogu zakona o utvrđivanju genocida i stavlja privremenu odluku o genocidu u ruke viših sudova ovdje, bilo bi pogrešno ignorirati presudu međunarodnog suda koji je ne samo utvrdio nego i pravno utvrdio činjenicu genocida. u Srebrenici i procesuirao počinioce.

Trenutno je Ujedinjeno Kraljevstvo jedina zemlja izvan Bosne koja službeno obilježava Dan sjećanja na Srebrenicu i kao predstavnici bosanske dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu pozivamo Vladu da bude kosponzor ove rezolucije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo