18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

24.04.2024 / 17:12 Svijet - Podrška žrtvama

Usvojena prva pravila EU o borbi protiv nasilja nad ženama, ovo su detalji!

Usvojena prva pravila EU o borbi protiv nasilja nad ženama, ovo su detalji!
Foto: EP
Evropski parlament je u srijedu usvojio, sa 522 za, 27 protiv i 72 uzdržana, prva pravila EU o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Direktiva poziva na jače zakone protiv cyber nasilja, bolju pomoć žrtvama i korake za sprečavanje silovanja.

Nova pravila imaju za cilj prevenciju rodno zasnovanog nasilja i zaštitu njegovih žrtava, posebno žena i žrtava nasilja u porodici.

Nova pravila zabranjuju sakaćenje ženskih genitalija i prisilni brak i navode posebne smjernice za prekršaje počinjene na internetu, kao što je otkrivanje privatnih informacija i "cyberflashing".
 
Novi zakon će sadržavati dužu listu otežavajućih okolnosti za djela za koja se predviđaju strožije kazne, kao što su zločini protiv javnih ličnosti, novinara ili branitelja ljudskih prava. Lista također uključuje namjeru kažnjavanja žrtava na osnovu njihovog spola, seksualne orijentacije, boje kože, vjere, društvenog porijekla ili političkih uvjerenja, te želju da se održi ili vrati "čast".

Sigurnost i dobrobit žrtava treba biti prioritet, uključujući pristup zaštićenom smještaju. Zdravstvenu zaštitu treba učiniti dostupnom, uključujući usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Vlasti država članica imat će pojačane obaveze izvještavanja i prikupljanja dokaza, te će morati podići svijest javnosti o činjenici da se seksualni odnos bez pristanka smatra krivičnim djelom.

Zbog insistiranja Parlamenta, Komisija će svakih pet godina izvještavati o tome da li treba revidirati pravila.

Koizvjestiteljica Komiteta za ženska prava i ravnopravnost polova, Frances Fitzgerald (EPP, IE), rekla je:

„Danas je Parlament poduzeo prve korake da Evropu učini prvim kontinentom na svijetu koji je okončao nasilje nad ženama. Ovo je opsežan zakon koji će spriječiti nasilje nad ženama, zaštititi žrtve i krivično goniti počinioce, čime će se osigurati holistički pristup u borbi protiv ovih gnusnih zločina. Ne može biti jednakosti bez iskorjenjivanja nasilja nad ženama; moramo osigurati da ne bude nekažnjivosti za one koji počine takve zločine.”

Koizvjestilac Komiteta za građanske slobode, Evin Incir (S&D, SV), rekao je:

„Ova revolucionarna direktiva utjelovljuje našu nepokolebljivu posvećenost jačanju prava žena i spašavanju života. Dok koračamo naprijed, prisjetimo se ovog trenutka kao prvog historijskog koraka u jačanju prava žena i osvjetljavanju puta ka budućnosti u kojoj svaka žena može živjeti bez straha i ugnjetavanja. Ovo je pobjeda pravde i jednakosti širom Evropske unije.”

Nova pravila će stupiti na snagu dvadeset dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU. Države članice imaju tri godine da provedu odredbe.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo