6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 17:48 Svijet - Pronašli brojna tijela

Turk 'užasnut' uništavanjem bolnica u Gazi i masovnim grobnicama

Turk 'užasnut' uništavanjem bolnica u Gazi i masovnim grobnicama
Foto: Agencije
Čelnik UN-a za ljudska prava Volker Turk izjavio je u utorak da je "užasnut" uništavanjem medicinskih ustanova Al Nassr i Al Shifa u Gazi i izvještajima o masovnim grobnicama u kojima se nalaze stotine tijela, saopćila je njegova glasnogovornica.

Palestinske vlasti javile su da su ove sedmice pronašle brojna tijela u masovnim grobnicama u bolnici Al Nassr u Khan Younisu nakon što su je napustili izraelski vojnici. Ljudska tijela su pronađena i u bolnici Al Shifa nakon operacije izraelskih specijalnih snaga.

- Osjećamo potrebu da izrazimo zabrinutost jer je očigledno da je otkriveno više tijela - izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog komesara UN-a za ljudska prava, dodajući da je Turk kazao da je užasnut prijavljenim otkrićima masovnih grobnica u bolnicama i stepenom uništenja.

- Nekima od njih su bile vezane ruke, što naravno ukazuje na ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, te ih treba dodatno istražiti - kazala je.

Ona je dodala da Ured UN-a za ljudska prava radi na potvrđivanju izvještaja palestinskih zvaničnika da su 283 tijela pronađena u Al Nassru i 30 u Al Shifi.

Prema tim izvještajima, neka tijela su bila ukopana ispod gomila otpada, među kojima su bile žene i starci.

Služba za hitne slučajeve Gaze, koju predvodi Hamas, saopćila je u utorak da je u jednoj masovnoj grobnici u Al Nassru do sada pronađeno ukupno 310 tijela i da su dvije druge grobnice identificirane, ali još nije obavljena ekshumacija.

Izraelska vojska i diplomatsko predstavništvo Izraela u Ženevi nisu bili odmah dostupni za komentar zbog obilježavanja jevrejskog praznika Pesaha.

Izrael tvrdi da borci Hamasa koriste bolnice kao baze i da su njihove snage ubile oko 200 boraca u Al Shifi , prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo