7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 13:03 BiH - Ambasador Palestine u BiH

Bećirović s Namoorom: Podrška naporima za mirno okončanje sukoba na Bliskom istoku

Bećirović s Namoorom: Podrška naporima za mirno okončanje sukoba na Bliskom istoku
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Države Palestine u BiH Rezeqom Namoorom.

Na početku razgovora, dr. Bećirović je istakao opredjeljenje Bosne i Hercegovine za hitno zaustavljanje ubijanja nedužnih palestinskih civila u Gazi, među kojima je i veliki broj djece i žena. On je naglasio da podržava sve konstruktivne napore s ciljem mirnog okončanja sukoba na Bliskom istoku, uz poštovanje načela međunarodnog prava.



Tokom razgovora s palestinskim ambasadorom, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović izrazio je najiskrenije saučešće porodicama žrtava, narodu Palestine i predsjedniku Države Palestine Mahmoudu Abbasu zbog brojnih nevinih žrtava u Gazi.

Ambasador Države Palestine u BiH Rezeq Namoora zahvalio se predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću na moralno ispravnoj politici, te je rekao da narod Palestine cijeni njegove odgovorne stavove.

Također, razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Dr. Denis Bećirović je poručio da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti. Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo