6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 12:39 Svijet - Italijanska premijerka

Desničarski savez Meloni pobijedio na izborima u južnoj italijanskoj regiji

Desničarski savez Meloni pobijedio na izborima u južnoj italijanskoj regiji
Foto: EP
Desničarski savez talijanske premijerke Giorgie Meloni odnio je pobjedu na izborima u regiji koji se smatraju ogledalom javnog mnijenja uoči evropskih izbora u junu, prenosi danas dpa.

U regiji Basilicati u južnoj Italiji kandidat desnog centra Vito Bardi ponovo je izabran za regionalnog predsjednika s 56,6 posto glasova, naspram protukandidata s lijevog centra Piera Marresea s 42,1 posto.

Bardi, koji je na vlasti u Basilicati od 2019., rekao je da će "i dalje biti predsjednik za sve". Odaziv birača u Basilicati od 49,8% bio je manji nego na izborima 2019. U regiji živi oko 540.000 ljudi. Od oktobra 2022. nacionalistička konzervativna stranka Fratelli d'Italia (Braća Italije) pod Meloni na vlasti je na nacionalnom nivou u koaliciji s desničarskom populističkom strankom Legom Mattea Salvinija i konzervativnom strankom Forza Italia.

Četrnaest od 20 talijanskih regija ima vlade desnog centra. Izbori u regiji Basilicati viđeni su kao test javnog mnijenja uoči evropskih izbora u junu. Prema posljednjim nacionalnim anketama na prvom su mjestu Melonini Fratelli d'Italia s 28,5 posto.

Slijede ih Socijaldemokrati (PD) opozicione čelnice Elly Schlein s 21,2 posto i Pokret pet zvjezdica bivšeg premijera Giuseppea Contea s 15,9 posto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo