6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 11:32 Ekonomija - Konferencija u Sarajevu

Bh. IT kompanije spremne da provedu digitalizaciju javne uprave i privrede

Bh. IT kompanije spremne da provedu digitalizaciju javne uprave i privrede
Foto: FENA

Bosanskohercegovačke IT kompanije spremne su da provedu digitalizaciju javne uprave i privrede u BiH za šta je samo potrebna dobra volja, istaknuto je na konferenciji "Smart City Impact" danas u Sarajevu.

Konferencijom je obilježen završetak trogodišnjeg projekta "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u Bosni i Hercegovini" u okviru kojeg su implementirana rješenja digitalizacije na području Zvornika, Pala, Zenice, Tešnja i Prijedora.

Izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić izjavio je da su te lokalne zajednice u sklopu projekta izradile mapu puta digitalizacije, a neke su dobile i aplikaciju "pametni parking".

Dodao je da su time stvoreni preduslovi za nastavak digitalizacije tih lokalnih zajednica koje mogu biti ogledni primjer drugima u BiH.

Projektna menadžerica Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Amira Omanović rekla je da su lokalne zajednice koje su bile uključene u projekt pokazale da su spremne za digitalnu transformaciju.

Izrazila je nadu da će njihovi rezultati pokrenuti proces digitalizacije i u drugim lokalnim zajednicama u BiH.

Projekt "Pametni gradovi - ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" realizovan je uz finansijsku podršku programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a provodili su ga GIZ, kompanije Lanaco i DVC Solutions, te Bit Alijansa.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo