7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

22.04.2024 / 23:00 BiH - Na sjednici

Isak o akciji 'Black Tie 2' i hapšenju Munjića: Zna se hijerarhija...

Isak o akciji 'Black Tie 2' i hapšenju Munjića: Zna se hijerarhija...
Foto: Ramo Isak i Vahidin Munjić (Arhiva)

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak govorio je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o sigurnosti u ovom entitetu, koja je i dalje u toku.

Isak je odgovarao na pitanja o akciji "Black Tie 2" koja je sprovedena danas, a u sklopu koje je uhapšen i prvi čovjek FUP-a Vahidin Munjić.

Na pitanje zastupnika da li se dovodi u pitanje funkcionisanje FUP-a, Isak je poručio:

"FUP može funkcionisati nesmetano, ima način rukovođenja i hijerarhije. Direktor po ovlaštenju kada je odsutan, ima osoba koja ga mijenja i ima ovlaštenje za to, ta osoba u ovom trenutku rukovodi i FUP-om, a tako isto komandant specijalne jedinice ima svoje zamjenike".

U tom kontekstu Isak navodi da je najbitnije da Federalna uprava policije nastavlja funkcionirati i raditi, a potvrdio je da sigurnost građana neće biti ugrožena.

"Direktor FUP-a je bio u svojstvu svjedoka, to je informacija koju sam imao prije sat vremena. Šta će dalje biti odlučit će Tužilaštvo. Dobio sam informaciju da ćemo putem depeše dobiti informaciju šta se dešava", rekao je Isak.

Akcija kodnog naziva "Black Tie 2" provedena je s ciljem dokumentovanja krivičnog djela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom Pranje novca, krivičnog djela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Zloupotreba ovlaštenja, Primanje dara ili drugog oblika koristi i krivičnog djela Odavanje tajnih podataka.

U okviru ove akcije uhapšene su ukupno 23 osobe.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo