563°C
Mostar 580°C
Tuzla 578°C
Banja Luka 578°C
Bihać 570°C

22.04.2024 / 19:49 Svijet - Telefonski

Macron razgovarao sa Netanyahuom o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Macron razgovarao sa Netanyahuom o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku
Foto: The Times of Israel

Francuski predsjednik Emmanuel Macron telefonski razgovarao u ponedjeljak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem o načinima izbjegavanja eskalacije bliskoistočne krize, saopćili su francuski i egipatski zvaničnici.

Francusko predsjedništvo saopćilo je da je Macron u razgovoru s Netanyahuom ponovo potvrdio da Pariz želi da se izbjegne eskalacija sukoba na Bliskom istoku i da se suprotstavi, kako je rečeno, naporima Irana da destabilizira regiju.

Predsjedništvo je dodalo da je Macron također ponovio Netanyahuu kako Francuska želi trenutni i trajni prekid vatre u Gazi i kazao je da službeni Pariz radi na ublažavanju napetosti koje proizlaze iz sukoba na granici između Izraela i Libana.

U odvojenoj izjavi, porparol egipatskog predsjednika Ahmed Fahmy saopćio je da je Macron također razgovarao o bliskoistočnoj krizi s egipatskim čelnikom i da su se i Macron i Sisi suglasili da je potrebno izbjegavati daljnje regionalne eskalacije, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo