6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

22.04.2024 / 16:46 Svijet - Bagdad

Erdogan u posjeti Iraku, nekoliko tema na stolu

Erdogan u posjeti Iraku, nekoliko tema na stolu
Foto: X

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u ponedjeljak u susjedni Irak, u svoju prvu državnu posjetu u posljednjih nekoliko godina, a očekuje se da će na dnevnom redu razgovora biti pitanja o vodnim resorima, nafti i regionalnoj sigurnosti.

Erdogana je na međunarodnom aerodromu u Bagdadu pozdravio premijer Mohamed Shia al-Sudani i počasni vod uz intoniranje iračke i turske državne himne.

Turski čelnik u Bagdadu se sastao s iračkim predsjednikom Abdelom Latifom Rashidom. Poručio je Rashidu da Turska "ima očekivanja od Iraka u pogledu borbe protiv terorističke organizacije PKK i da se Irak mora osloboditi svih oblika terorizma", navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

PKK (Radnička partija Kurdistana), koja se bori u okviru višedecenijske pobune protiv turske države, i koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, prisutna je u sjevernom Iraku, kao i turska vojska.

Erdogan je također trebao održati sastanak sa Sudanijem prije posjete zvaničnicima u Arbilu, glavnom gradu autonomne regije Kurdistan na sjeveru Iraka.

Dioba vodnih resursa glavna je tačka sporenja Turske i Iraka, s obzirom da je Bagdad veoma kritičan prema uzvodnim branama koje je postavila Turska na zajedničkim rijekama Tigris i Eufrat, koje su pogoršale nestašicu vode u Iraku.

Erdogan je kazao da će pitanje vode biti "jedna od najvažnijih tačaka" njegove posjete nakon zahtjeva iračke strane.

- Potrudit ćemo se da ih riješimo, to je i njihova želja - izjavio je on.

Izvoz iračke nafte još je jedna tačka napetosti, dok je glavni naftovod zatvoren duže od godinu dana zbog pravnih sporenja i tehničkih problema, prenosi AFP.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo