7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

21.04.2024 / 23:20 Svijet - Palestina

Pronađena masovna grobnica u Khan Yunisu, većinu čine žene i djeca

Pronađena masovna grobnica u Khan Yunisu, većinu čine žene i djeca
U gradu Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, Palestinci su ekshumirali najmanje 190 tijela iz pronađene masovne grobnice, objavila je u državna novinska agencija Wafa.

Tijela su pronađena nakon povlačenja izraelskih trupa iz grada 7. aprila, odnosno nakon kraja vojne ofanzive.

Rečeno je da su žene i djeca čine većinu žrtava u masovnoj grobnici. Prema nekim procjenama, oko 500 ljudi je prijavljeno kao nestalo nakon izraelske ofenzive na Khan Younis. Izraelska vojska nije komentirala izvještaj.

Izrael vodi smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada 7. oktobra palestinske grupe Hamas, u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi.

Međutim, nešto kasnije izraelski list Haaretz otkrio da su helikopteri i tenkovi izraelske vojske zapravo ubili mnoge od 1.139 vojnika i civila za koje Izrael tvrdi da ih je ubio Hamas.

Više od 34.000 Palestinaca, većinom žena i djece, ubijeno je u Gazi od tada, a više od 76.800 drugih je u teškom stanu usred masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koji je u januaru donio privremenu odluku kojom mu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi garantovalo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo