21.04.2024 / 06:00 Svijet - Kremlj

Američka pomoć će 'dodatno uništiti' Ukrajinu, slijedi još smrti...

Američka pomoć će 'dodatno uništiti' Ukrajinu, slijedi još smrti...
Foto: Agencije
Predstavnički dom Kongresa je u subotu uz većinsku dvostranačku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, uprkos žestokom protivljenju nekih republikanaca.

Ukrajini je namijenjeno 60.84 milijarde dolara, u što su uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će američka pomoć "dodatno uništiti" Ukrajinu i rezultirati s još više smrti.

Novinskoj agenciji Tass je izjavio da će dio paketa, koji dopušta američkoj administraciji da zaplijeni ruska sredstva i prebaci ih Ukrajini za obnovu, narušiti ugled SAD-a. Rusija će odgovoriti mjerama koje su u njezinu vlastitom interesu, upozorio je Peskov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila je da će pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu "produbiti krize po cijelom svijetu".

"Vojna podrška kijevskom režimu je direktno sponzorisanje terorističke aktivnosti", napisala je Zaharova na Telegramu.

"Što se Tajvana tiče, radi se o direktnom uplitanju u unutrašnje stvari Kine. Vezano za Izrael, to je put u eskalaciju i u neviđeni porast napetosti u regiji", dodala je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo